کد مطلب: 170730
وضعيت بحراني است
تشديد خشکسالي در بام ايران/خشک شدن۵۷ درصد چشمه‌ها و قنات‌ها
تاریخ انتشار : 1395/07/25 08:26:39
نمایش : 2184
خشکسالي در استان چهارمحال و بختياري هر سال شدت بيشتري به خود مي گيرد و بارش‌هاي کم در سالجاري نيز در اين استان بيانگر آ است که خشکسالي همچنان ادامه دارد.














به گزارش هفت چشمه، استان چهارمحال و بختياري در گذشته يکي از استان هاي پر آب کشور بود و هر کجايي از اين استان که پا گذاشته مي شد، چشمه ها، قنات ها و رودخانه هاي پر آب چشم و روح را نوازش مي داد.

اين استان به‌واسطه بارش‌هاي قابل‌توجه از استان‌هاي آبخيز کشور به شمار مي‌رفت به گونه اي که مشکل آب در هيچ کجاي آن ديده نمي شود و مردم در کنار محروميت هاي مختلف، ديگر دغدغه آب را نداشتند.

در حال حاضر به واسطه کمبود منابع آب و خشک شدن قنات ها، چشمه ها و چاه ها، آب يکي از دغدغه هاي اصلي مردم شده است به گونه اي که شغل بسياري از مردم اين استان به آب گره خورده است.

طي سال‌هاي گذشته به‌واسطه کاهش بارش و وقوع خشکسالي بسياري از چاه‌هاي آب استان و چشمه‌ها و قنات‌ها خشک‌شده است. بسياري از کشاورزان و باغداران اين استان در حال حاضر مشکل آب دارند و شغل بسياري از آنها به علت نبود آب به خطر افتاده است.

بسياري از مزارع کشاورزي استان چهارمحال و بختياري به‌واسطه نبود آب از زير کشت خارج‌ و به بوته‌زارهاي گياهان وحشي تبديل‌شده است. خطر خشک شدن باغات يکي از مهمترين مشکلات به واسطه کم آبي است که هم اکنون در اين استان به وضوح ديده مي شود.

«کرسنگ» نقطه اي از منطقه فرخ شهر است که داراي زمين هاي زراعي حاصلخيز و باغات ميوه است که در گذشته کشاورزي و باغباني در اين منطقه رونق داشته است. قنات پر آب اين منطقه آب باغات و زمين هاي کشاورزي را تامين مي کرده است و معاش بسياري از کشاورزان و باغداران به واسطه توليد محصولات باغي و کشاورزي در اين منطقه تامين مي شده است.

در حال حاضر آب قنات اين منطقه به کمترين حد خود رسيده است و زمين هاي کشاورزي از زير کشت خارج شده است و به بوته زار گياهان وحشي تبديل شده است.

باغات اين منطقه يکي پس از ديگري در حال خشک شدن هستند و بيکاري کشاورزان و باغداران منطقه در حال رقم خوردن است.

کرسنگ نمونه اي از صدها نقطه کشاورزي چهارمحال و بختياري است که مشکل آب دارد و خشکسالي به وضوح در آن ديده مي شود. هم اکنون استان چهارمحال و بختياري به واسطه کاهش منابع آب و خشک شدن بسياري از چاه ها و چشمه ها، جزو شش استان خشک کشور قرار گرفته است.

در حال حاضر اين استان پس از استان‌هاي يزد، خراسان جنوبي، سيستان و بلوچستان، اصفهان و فارس ششمين استان خشک کشور اعلام‌شده است.

در حال حاضر کاهش بارش ۷۰ درصدي در اين استان ثبت شده است و در سال زراعي جاري حدود ۰.۵ ميليمتر بارش گزارش شده استمديرکل هواشناسي چهارمحال و بختياري در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به اينکه خشکسالي هر ساله در اين استان تشديد مي شود، عنوان کرد: بارش ها هر ساله نسبت به سال گذشته کمتر مي شود.

مهرداد قطره عنوان کرد: در حال حاضر کاهش بارش ۷۰ درصدي در اين استان ثبت شده است و در سال زراعي جاري حدود ۰.۵ ميليمتر بارش گزارش شده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود ۷۰ درصد کاهش بارش وجود دارد.

وي ادامه داد: ميزان بارش سال زراعي جاري چهارمحال و بختياري نسبت به ميانگين بلند مدت دوره مشابه حدود ۷۵ درصد و نسبت به سال زراعي کامل حدود ۱۰۰ درصد کاهش داشته است.

مدير کل هواشناسي چهارمحال و بختياري ادامه داد: گرم شدن هوا در استان چهارمحال و بختياري موجب آب شدن برف ها در سال گذشته شد و همين امر نقش مهمي در تشديد خشکسالي در اين استان داشت. بارش ها در استان چهارمحال و بختياري در زمستان ها بسيار کم شده است و اين مهم نقش اساسي در ايجاد خشسکالي در اين استان داشته است.

۵۷ درصد چشمه ها و قنات هاي چهارمحال و بختياري به خاطر بارش هاي کم و خشکسالي خشک شده استاستاندار چهارمحال و بختياري نيز در اين زمينه گفت: ۵۷ درصد چشمه ها و قنات هاي چهارمحال و بختياري به خاطر بارش هاي کم و خشکسالي خشک شده است.

قاسم سليماني دشتکي با اشاره به اينکه موضوع خشکسالي در استان چهارمحال و بختياري جدي است، گفت: خشکسالي و کاهش منابع آب در اين استان موجب وارد شدن خسارت هاي جبران ناپذير به کشاورزان و باغداران استان شده است.

وي تاکيد کرد: بايد زمينه براي حفظ منابع آب در اين استان ايجاد شود و تلاش شود که فرهنگ مصرف بهينه آب در جامعه ترويج داده شود.

خشکسالي خسارت هاي بسياري به بخش کشاورزي وباغداري اين استان وارد کرده استمدير کل جهاد کشاورزي استان چهارمحال و بختياري در اين زمينه به خبرنگار مهر گفت: استان چهارمحال و بختياري در ميان شش استان خشک کشور قرار گرفته است.

ذبيح الله غريب عنوان کرد: خشکسالي خسارت هاي بسياري به بخش کشاورزي وباغداري اين استان وارد کرده است.

مدير کل جهاد کشاورزي استان چهارمحال و بختياري در ادامه با اشاره به اينکه در راستاي مبارزه با خشکسالي به دنبال بهره گيري از سيستم آبياري نوين در مزارع کشاورزي هستيم، تاکيد کرد: تاکنون ۵۱ هزار هکتار از اراضي کشاورزي چهارمحال و بختياري به سيستم هاي آبياري نوين تجهيز شده اند.

وي عنوان کرد: در سالجاري به دنبال تجهيز بيش از پنج هزار هکتار از اراضي استان به سيستم آبياري نوين هستيم.

وي ادامه داد: به دنبال استفاده از بذرهايي براي کشت در مزارع استان هستيم که به سرمازدگي و خشکسالي مقاوم هستند و راندمان توليد بهتري دارند.

مدير کل جهاد کشاورزي استان چهارمحال و بختياري اظهارکرد: تغيير نوع کشت، تغيير زمان کشت و استفاده از بذرهاي اصلاح شده و اجراي سيستم هاي ميکرو و قطره اي با توجه به نوع اقليم استان که با تبخير بالا، وزش باد و هواي خشک همراه است، از برنامه هاي مهم کاهش مصرف آب، افزايش راندمان و افزايش عملکرد در واحد سطح در اين استان است.

حفظ منابع آب زير زميني و جاري در اين استان بسيار ضروري است و بايد زمينه مصرف درست و بهينه از آب فراهم شود. هم اکنون زنگ خطر کمبود آب در نقاط مختلف استان به گوش مي رسد و مسئولان با مديريت صحيح آب بايد در راستاي حل مشکلات گام بردارند.
انتهاي پيام

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
بخش های سایت
 
http://s5.picofile.com/file/8136790076/shohada.gif
http://s5.picofile.com/file/8136790076/shohada.gif


پیوندها
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/emam3.jpg
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/leader.jpg

http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/jahanbin.jpg
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/dana.jpg